För uppfödaren gäller:
- Uppfödaren skall följa SKK:s grundregler och avelspolicy.
- Samtliga delägare i kenneln måste vara medlemmar i SDS.
- För ny uppfödare gäller att denne måste gått SKK:s uppfödarutbildning. Utbildningen ges på distans vår och höst. Håll utkik på www.skk.se för aktuell information och anmälan.
- För ny uppfödare gäller att denne skall ha haft kontakt med någon i SDS avelskommitté i god tid före parning vid planering av sina två första kullar.
- Kullen skall vara svenskfödd och registrerad i SKK.
- Valpkullsrapport skall fyllas i senast inom tre månader efter kullens födelse (även de kullar som inte är med på valphänvisningslistan). Rapporten skickas till avelskommittén. Vid utebliven valpkullsrapport kommer ej nästkommande kull att vara med på valphänvisningen tills rapporten har skickats in.
- Uppfödaren skall anmäla och betala den reducerade medlemsavgiften för sina valpköpare som medlemmar i SDS. Namn, adress och e-postadress på de nya medlemmarna skickas till medlemsansvarig (som sedan vidarebefordrar uppgifterna till SKK) och betalningen till SDS postgiro 154980-7.
Kullar som uppfyller SDS avelsrekommendationer är grönmarkerade.
Kullen står kvar på listan som längst tills valparna är 4 mån. Uppfödaren ansvarar själv för att meddela när valparna är födda och om kullen ska tas bort från listan tidigare.
Avelsrekommendationer
Population
- Valpkullens inavelsgrad beräknad på fem generationer bör understiga 1,7 %.
- Avelsdjur bör ej få mer än 40 avkommor och 80 barnbarn i Sverige.
- Använda många olika hanhundar i avel, t ex hellre ett syskon än en hane som redan har flera kullar sedan tidigare.
- Avelsdebut bör ske tidigast vid 2 års ålder.
Mentalitet
- Avelsdjur rekommenderas ha genomfört BPH.
- Hundar vars BPH avbryts eller får fördjupad genomgång på grund av rädsla eller aggression uppvisar beteenden som inte är önskvärt för rasen och bör ej användas i avel.
- Avelskombination där båda avelsdjuren visar låg grad av social trygghet och/eller låg grad av miljötrygghet bör undvikas.
Hälsa
- Undvika avel på hundar med hud- och öronproblem.
- Inte använda nära släktingar (föräldrar, kullsyskon och avkommor) till hundar diagnosticerade med dilaterad kardiomyopati (DCM). På linjer med kända fall av DCM görs ultraljud av hjärtat på hundar som planeras i avel. Ultraljudet genomförs inom ett år före parning.
- Använda HD-fria (A och B) hundar i första hand. Hundar med HD grad C bör kombineras med HD grad A och hundar med HD grad D ska helt undvikas i avel.
- Använda ED-fria hundar i avel och i de undantagsfall hundar med grad 1 används ska de kombineras med ED grad 0.
- Föräldradjuren är BAER-testade, unilateralt hörande paras med bilateralt hörande. Döva hundar ska ej användas i avel.
Exteriör
- Kvalitetsbedömning med lägst very good på utställning eller exteriörbedömning.