Grönt kort, FID-nr och tävlingslicens

Grönt Kort är grunden till att få tävla i draghundsport. Man kan erhålla Grönt Kort-behörighet på olika sätt. Antingen genom att delta på en Grönt Kort-kurs med en auktoriserad utbildare (då får man behörigheten efter genomförd kurs), eller genom att delta på en Grönt Kort-kurs med annan utbildare och skriva provet på Internet, eller att helt på egen hand läsa in sig på materialet och skriva provet på Internet. Vi rekommenderar att man går en Grönt Kort-kurs med fysiska träffar.

Du måste vara medlem i en klubb som är ansluten till Svenska Draghundsportförbundet för att kunna få Grönt Kort. Du måste också ha skaffat ett FID-nr (se nedan).

Läs mer här: Grönt Kort

Även om man inte har för avsikt att tävla, så rekommenderas starkt att man genomgår en Grönt Kort-utbildning i någon form. För att tävla i motionsklass krävs inget Grönt Kort.

FID står för Föraridentitet. För att få ett FID-nr måste man registrera sig som medlem på Svenska Draghundsportförbundets hemsida. FID-numret behövs för att din Grönt Kort-behörighet och/eller Tävlinglicens ska kunna registreras på dig.

Gör så här:

  1. Gå till Svenska Draghundsportförbundets hemsida: www.draghundsport.se
  2. Gå in under fliken ”Medlem” och välj ”Bli medlem”: Bli medlem
  3. Gå in på registreringsformuläret

Välj Förening (klubb) du är medlem i och som är ansluten till Svenska Draghundsportförbundet. Fyll i övriga uppgifter. Klicka på ”Registrera”. I och med din registrering kommer du att erhålla ett FID-nummer. Vanligtvis får du inte någon bekräftelse att din registrering är gjord. På Svenska Draghundsportförbundets sida, under Tävlingar kan du välja FID-nr (FID-nr SDSF). Där kan du se vilka som har FID-nr. Du kan söka på namn eller klubb. Här kan du se om Grönt Kort och/eller Tävlingslicens är registrerat. För att kunna anmäla till en tävling måste du ha både Grönt Kort och Tävlingslicens registrerat.

Tävlingslicensen kostar 250 kr per säsong. För att lösa tävlingslicens behövs medlemskap i en klubb som är ansluten till Svenska Draghundsportförbundet samt Grönt Kort. När licensen är betald registreras den och man kan anmäla sig till tävling. Vid tävlingar och organiserade träningar är man försäkrad. De som är under 15 år har ingen avgift för tävlingslicensen och ska således inte betala in avgiften, men kontaktar dragansvarig i den klubb man är medlem i för att få licensen registrerad.